Editie Japan

Leuk dat je onze proeverij “Editie Japan” wilt proberen.

Al sinds de jaren ’20 van de vorige eeuw wordt er in Japan whisky geproduceerd, maar deze Japanse whisky is echter pas recentelijk populair geworden in het buitenland. De laatste paar jaar vallen Japanse whisky’s en stokerijen zelfs keer op keer in de prijzen.

De Japanse whiskyindustrie vond haar oorsprong in Schotse tradities en processen en heeft van hieruit, gedurende de laatste 100 jaar, prachtige alternatieven weten te creëren. De makers van Japanse whisky associëren zichzelf maar al te graag met de bakermat van de whisky in het noorden van het Britse eiland.

Toch zit de Japanse whiskyindustrie anders in elkaar dan bijvoorbeeld de Schotse. Terwijl in Schotland verschillende stokerijen zich specialiseren en derden vervolgens blends maken door verschillende malts te combineren, zijn de merken en stokerijen in Japan vaak in handen van een enkel bedrijf. Omdat deze bedrijven hun producten niet graag onderling verhandelen, zijn Japanse stokerijen langzamerhand steeds gevarieerder geworden. Een enkele stokerij produceert dan ook vaak whisky in verschillende stijlen die het moederbedrijf vervolgens kan gebruiken in haar blends.

Het Japanse klimaat valt te vergelijken met het klimaat van de Amerikaanse whiskystaten. Het klimaat dat de rijpende whisky’s moeten doorstaan is iets minder gematigd dan bijvoorbeeld in Schotland en Ierland. De zomers zijn in Japan namelijk heter en de winters vaak kouder. Door deze klimaatverschillen rijpen de whisky’s vaak wat sneller dan in Schotland en Ierland. Vaak hebben de whisky’s ook wat meer houtinvloeden na rijping.

Geniet van deze vier prachtige Japanse whisky’s die we voor jullie geselecteerd hebben.
Allemaal heel verschillend van smaakprofiel maar allemaal een echte Japanse whisky.

Japanse Whisky #1

Fujimi The 7 virtues of the samurai Blended whisky

40% Alc. vol

De Fujimi Blended is een Japanse whisky met een alcoholpercentage van 40%. Fujimi betekent onsterfelijkheid in het Japans. Het is een eerbetoon aan diegenen die Japan hebben gediend onder de Samurai Bushido code en de zeven deugden die deze gedragscode met zich meebrengt; moed, integriteit, eerlijkheid, loyaliteit, respect, compassie en eer. De slogan van deze Fujimi is dan ook moge de samoerai en zijn waarden eeuwig leven.

Gerijpt op getoaste Amerikaanse witte eikenhouten vaten, is dit een soepele en milde whisky. De blend bestaat uit 70% malt en 30% mais whisky.  Een toegankelijke Japanse Whisky.

KLEUR:
Strogeel

NEUS:
Banaan en mild fruit

SMAAK:
Soepel en mild met een medium body. Het fruit van de banaan, appel en kruiden voeren de boventoon. 

AFDRONK:
De afdronk is wat ze in het engels een medium-finish zouden noemen

Japanse Whisky #2

Mars Maltage Cosmo Blended malt whisky

43% Alc. vol

Deze whisky wordt gemaakt door de Mars Shinshu Distillery op het hoofdeiland van Japan: Honshu

De naam “Cosmo” verwijst naar de hoge bergen van de Japanse Alpen waarmee de distilleerderij wordt omgeven. 

Net als in Schotland wordt de whisky tweemaal gedistilleerd in Pott Stills. De whisky rijpt in traditionele ‘warehouses’. Het klimaat lijkt veel op dat van de Schotse binnenlanden. 

Mars Maltage ” Cosmo” is een blend van single malts gedistileerd en gerijpt in Shinshu, met single malts gedistilleerd en gerijpt in Schotland. 

KLEUR:
Kastanje/ Olorosso Sherry

NEUS:

SMAAK:

AFDRONK:

 

 

Japanse Whisky #3

Hinotori 5 years old Blended whisky

43% Alc. vol

Deze whisky wordt gemaakt op het Honshu eiland, dit is het grootste eiland van Japan. De vijf jaar oude whisky is een blend van malt en graan whisky’s. Gerijpt op Amerikaanse witte eikenhouten vaten die eerder zijn gebruikt voor het rijpen van andere whisky. Non-chill filtered. De distilleerderij Hinotori is opgericht in 1949. Hinotori betekent feniks in het japans, dit verklaart natuurlijk de brandende vogel die staat afgebeeld op de doos en de fles.

KLEUR:
Licht goud

NEUS:
een zacht aroma van gemout gerst en zoete gedroogde vruchten.

SMAAK:
Noot-achtige tonen, geroosterd, met een laagje vanille. 

AFDRONK:
De afdronk is aangenaam fris en houd lang aan.

The Kurayoshi 8 years old Blended malt whisky

43% Alc. vol

De naam Kurayoshi betekent grof vertaald ‘de stad van water en groen’ en hier wordt al sinds 1910 shochu en sake gemaakt.

De Kurayoshi 8 years old is onderscheiden met een medaille bij de San Francisco World Spirits Competition, namelijk voor de Best in Class (Double Gold). Het afwateren wordt gedaan met water dat is gefilterd met vulkaansteen. Hierdoor is het erg puur, en zijn er mineralen in te ontdekken. De whisky heeft acht jaar op ex-bourbon witte eikenhouten vaten gelegen, en heeft een alcoholpercentage van 43%.

KLEUR:
Licht goud

NEUS:
Zoete toffee, amandel, malt, bessen en ook bloemen

SMAAK:

kruiden, peper, amandel, vanille, een lichte hint van karamel, de schil van sinaasappel, een fruitige groene appel en het eikenhout van het vat. 

AFDRONK:
Soepele, lichte en rustige afdronk

5/5
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Janet Morris
Designer - Minio