Editie Single Malt

Leuk dat je onze proeverij “Editie Single malt” wilt proberen.

Malt whisky wordt gemaakt van gemoute gerst en wordt gedistilleerd in een ‘pot still’, een koperen rondbuikige ketel met een zwanenhals. Potstill distillatie is een batchgewijs proces waarbij na elke stookronde de ketels afkoelen en worden gereinigd. Er wordt 2 of 3 keer gedistilleerd waarna het distillaat in vaten t.b.v. rijping wordt opgeslagen. Worden malt whisky’s van één distilleerderij bij elkaar gevoegd, dan is sprake van een single malt whisky. Deze whisky is dan nog steeds gemaakt door het blenden (mengen) van verschillende vaten malt whisky. Wordt gebotteld met whisky uit één vat, dan noemt men dat single cask whisky. Nu kun je uiteraard ook single malts uit verschillende distilleerderijen mengen. Deze blended malt whisky komt in verhouding weinig voor.

Geniet van deze vier prachtige Single Malt whisky’s die we voor jullie geselecteerd hebben.
Allemaal heel verschillend van smaakprofiel maar allemaal een Single Malt whisky en dus allemaal gemaakt met whisky uit één distilleerderij (wel ieder uit een andere distilleerderij).

Single malt #1

Glen Moray Port Cask Finish

40% Alc. vol

Deze lichte en fruitige whisky uit het Elgin Classic gamma heeft de laatste paar maanden verder gerijpt in portvaten van Porto Cruz, het nr.1 portmerk ter wereld. Noten van wijn en zomerfruit mengen zich met de traditionele aroma’s van eik en vanille, wat deze whisky zacht en evenwichtig maakt.

KLEUR:
Licht goud

NEUS:
Geroosterde vanille, lichte eik en intens gedroogd fruit.

SMAAK:
Verfrissend kruidig, gevolgd door een zure citrustoets. Zachte karamel met kaneel.

AFDRONK:
Geroosterde eik en zoete wijn zorgen voor een zeer zachte en evenwichtige afdronk.

Spey Tenné

46% Alc. vol

Spey is de naam waarmee de Speyside-distilleerderij zijn single malt op de markt brengt om verwarring met de regio Speyside te voorkomen. Gerijpt voor 8 jaar in ex-Bourbon vaten en daarna voor 3 maanden in vers geleegde tawny port pipes. Tenne is een Schots dialect voor “Tawny”. Gebotteld op 46% zonder koelfiltering, zonder toegevoegde kleur.

KLEUR:
Licht amber

NEUS:
Zeer veel fruit, met frambozen, aardbeien en lichte rozen geur. Gedroogde bloemblaadjes en lichte aardse tonen.

SMAAK:
Vooral licht en luchtig op de tong. Zoet en fruitig met een bijzonder spoortje van amandelen.

AFDRONK:
Fruitig en vooral zeer toegankelijk en licht.

Single malt #3

Jura Seven Wood

42% Alc. vol

Ontdek Jura Seven Wood, een experimentele single malt whisky die zijn naam dankt aan een toegepaste rijping op 7 soorten eikenhout die alle unieke smaakinvloeden afgeven aan de whisky. Voor de kenners onder ons; het gaat om een mix van Amerikaans eiken en zes soorten Frans eiken: Limousin, Tronçais, Allier, Vosges, Jupilles en Les Bertranges. De Seven Wood laat je kennismaken met interessante kant van Jura whisky waarin je absoluut karakteristieken vanuit de huisstijl tegenkomt, maar dan met een smaakvolle twist.

KLEUR:
Rijk goud

NEUS:
Perzik

SMAAK:
Zoethout en gesuikerde sinaasappel.

AFDRONK:
Droog en kruidig.

Bowmore 12 years old

40% Alc. vol

Bowmore 12 Year is een relatief milde whisky die door vele whisky drinkers standaard op het lijstje staat, Bowmore 12 Year behoort tot één van de best verkopende whisky’s in dit land. Een intrigerende kleur die prachtige smaken in zich heeft en omringd wordt door betoverende aroma’s die watertandend lekker zijn. Met Bowmore 12 Year zit je eigenlijk altijd goed, een whisky met een prima prijs/kwaliteit verhouding die zijn plaatsje aan de top zeker heeft verdiend!

KLEUR:
Gepoetst koper

NEUS:
Zachte, zoute aroma’s met mooie ondertonen van limoen, honing en rood fruit die op hun beurt weer rusten op aroma’s van rook en turf. Een frisse en rokerige combinatie die fijn aandoet.

SMAAK:
olieachtig van textuur met warme, zachte smaken van zout, sinaasappel en zoete tonen van vanille, honing en karamel met op de achtergrond gebrand eikenhout.

AFDRONK:
De afdronk is van zachte turf en tonen van zout, cacao en kaneel.